Ta ekspresowa sałatka wystarcza mi za obiad. Robię ją z prostych składników
Ekspresowa sałatka z tuńczykiem i ryżem ułatwia mi niemarnowanie jedzenia. Robię ją zawsze, gdy zostanie mi porcja ugotowanego obiadowego dodatku. Korzystam z prostych składników, a sałatka jest tak sycąca i bogata, że zjadam ją zamiast obiadu.
Jak zrobić smaczną sałatkę z ryżem?
Wykonanie dania z ryżem z poprzedniego obiadu jest banalne. Wystarczy do niego dodać proste produkty i doprawić. Wśród nich powinno się znaleźć przy najmniej jedno źródło białka. W moim przepisie jest to właśnie tuńczyk. Ponadto uwzględniam też jajko, które oprócz tego makroskładnika zawiera też sporo zdrowych tłuszczy.
Dodatkowo wrzucam jeszcze ciecierzycę, która dostarcza białka roślinnego i szeregu witamin oraz składników mineralnych Też stawiam na tę z puszki. Choć wiele mówi się o szkodliwości takich produktów, ich sporadyczne używanie nie wywoła od razu choroby. Zwłaszcza jeśli nadmiar produktu od razu przełożymy do innego pojemnika.
Dla koloru i kolejnych porcji witamin i minerałów dodaję jeszcze paprykę i szczypiorek. Na talerzu kompozycja prezentuje się świetnie, smakuje nad wyraz dobrze i z powodzeniem można ja zabrać w drogę. Czego chcieć więcej od ekspresowej potrawy?
Przepis: Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Sycąca kompozycja z ryba, ryżem i warzywami, która z powodzeniem zastąpi obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 522 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 2 szklanki ugotowanego białego ryżu
- 3 jajka
- 2 czerwone papryka
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówTuńczyka odsącz z nadmiaru zalewy i rozdrobnij. Przełóż do dużej miski. Ciecierzycę odcedź z wody. Paprykę umyj i pokrój w kostkę, usuwając pestki.
- Połączenie składnikówNa patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż dobre ściętą jajecznicą. Przenieś ją do miski z tuńczykiem i rozdrobnij. Na tej samej patelni szybko przesmaż ryż. Połącz go z już przygotowanymi składnikami sałatki. Dodaj paprykę, ciecierzycę i szczypiorek. Wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.
Możliwe modyfikacje sałatki z tuńczykiem
Do sałatki możecie z powodzeniem dodać kolejne warzywa. Pasowały będą np. pomidor, duszona marchewka, kukurydza czy groszek konserwowy. Możecie też wrzucić ananasa z puszki, który wyjątkowo „lubi” się z tuńczykiem dodając zdrowym miksom przyjemnej słodyczy.
Zamiast białego ryżu w tej sałatce sprawdzi się też ryż brązowy lub czerwony. Możecie również postawić na dowolny makaron lub ugotowaną na sypko kaszę. Ja zawsze wrzucam to, co akurat znajdę w lodówce. Jajecznicę z kolei możecie zamienić na jajko na twardo czy wędzone tofu. Możecie je też pominąć – smak sałatki z tuńczykiem wciąż będzie wspaniały.